AMSTERDAM - Schelto Patijn, oud-burgemeester van Amsterdam, is in de nacht van zaterdag op zondag overleden. Dat maakte de gemeente Amsterdam zondag bekend. Patijn is zeventig jaar geworden.

NUVIDEO##http://www1.nu.tv/home/video/show/2629 Volgens een woordvoerder van de gemeente kampte Patijn al een tijdje met gezondheidsproblemen. Hij was tussen 1994 en 2001 burgemeester in de hoofdstad.

Patijn begon in 1973 aan zijn politieke carrière als Tweede Kamerlid. De PvdA'er volgde in 1994 Ed van Thijn op als burgemeester van Amsterdam. Daarvoor was hij tien jaar lang werkzaam als de Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland.

Kanker

In 1999 ging burgemeester Patijn vijf maanden met ziekteverlof, omdat kanker in het vetweefsel rond een verwijderde nier was aangetroffen. Daarna maakte hij in september 2000 zijn vervroegde aftreden per 1 januari 2001 bekend. Job Cohen werd zijn opvolger.

Fatsoensrakker

Patijn, geboren in Den Haag, kreeg in zijn beginjaren in Amsterdam het stempel 'fatsoensrakker', omdat hij de coffeeshops aanpakte, zich tegen pornografische afbeeldingen op straat keerde en een tippelzone instelde om de prostitutie van de openbare weg te krijgen. Patijn kreeg complimenten voor zijn dossierkennis en betrokkenheid.