DEN HAAG - Leden van diverse linkse organisaties hebbenzaterdagmiddag het gebouw van de Amerikaanse ambassade in Den Haagbeklad met teksten tegen een mogelijke oorlog tegen Irak.De activisten wisten door te dringen tot het ambassadegebouwdoor een hek uit zijn schanieren te lichten. Daarna brachten ze metspuitbussen teksten als 'Peace' en 'USA=Terror' op het gebouw aan.Ook gooiden demonstranten natte sponjes tegen de ambassade. Depolitie verwijderde de activisten met zachte hand van het terein.

De actie maakt deel uit van een demonstratie van diverse linkseorganisaties in het centrum van Den Haag. Hieraan nemen ongeveervijfhonderd activisten deel. Ze protesteren tegen wat zij'repressieve maatregelen van de regering' noemen: onder meercameratoezicht en preventief fouilleren.

De actie is georganiseerd door het Comité der activisten voorvrijheid en democratie (CDAVVD). De betogers begonnen hun actie ophet Plein bij de Tweede Kamer. Onderweg besmeurden de activistenramen van het perscentrum Nieuwspoort met 'taartjes' vanscheerschuim en bedekten ze beveiligingscamera's met doeken.

Onder de deelnemers aan de actie tegen een strengere aanpak vanonveiligheid zou onder meer GroenFront! zijn, evenals de vrijstatenVrankrijk uit Amsterdam, de Blauwe Aanslag uit Den Haag en deInternationale Socialisten.