DEN HAAG - Premier Balkenende heeft vrijdag een telefoongesprek gevoerd met de Amerikaanse president Bush over de oorlogsdreiging in Irak. Later op de dag zal hij bellen met de Britse premier Blair, aldus een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD).

Eerder deze week sprak de Nederlandse minister-president ook al telefonisch met de Franse president Chirac over Irak. De RVD karakteriseert de gesprekken als "wederzijds informerend", en gaat niet in op de inhoud.

Dergelijke gesprekken vinden regelmatig plaats, aldus premier Balkenende. Het was Bush die hem belde om de houding van de landen tegenover Irak nog eens te bespreken, omdat Saddam Hussein onvoldoende tegemoet komt aan de eisen van de Veiligheidsraad.

Eens over nieuwe resolutie

Balkenende zei later tegenover de pers dat hij het vooral van belang vindt dat de Veiligheidsraad het eens wordt over een nieuwe resolutie en dat er eenheid komt in de internationale gemeenschap over Irak. Minister De Hoop Scheffer van Buitenlandse Zaken noemde de Amerikaans-Brits-Spaanse ontwerpresolutie deze week een positieve ontwikkeling, omdat daarmee de druk op Irak om te ontwapenen wordt verhoogd.

De laatste keer dat de RVD meldde dat er een rechtstreeks gesprek tussen Balkenende en Bush had plaatsgehad was eind vorige maand. Bush feliciteerde Balkenende toen met zijn verkiezingsoverwinning. De twee spraken ook over Irak, al met al een kwartier. Een week daarna, op 7 februari, bezocht De Hoop Scheffer in Washington zijn ambtgenoot Powell.