APELDOORN - De extreemrechtse Nederlandse Volksunie mag zaterdag 8 maart demonstreren in Apeldoorn. De gemeente heeft toestemming gegeven voor een protestmars in de omgeving van het station, zo is vrijdag bekendgemaakt.

De tocht voert op verzoek van burgemeester G. de Graaf niet door het winkelgedeelte van het Apeldoornse centrum. De demonstratie mag duren van 14.00 tot 16.00 uur en begint bij het Stationsplein. Volgens een woordvoerder van de gemeente Apeldoorn zijn demonstraties wettelijk toegestaan en is er geen middel het plan van de NVU tegen te houden.

Voorman C. Kusters verwacht zeker honderd mensen bij de demonstratie, die het motto 'Asielzoekersstop nu' heeft meegekregen. De politie in Apeldoorn zal extra mensen inzetten. "De exacte inzet hangt af van de informatie die we nog krijgen.", aldus een woordvoerder. De NVU regelt zelf een ordedienst. Volgens Kusters komen er ook Duitsers op de demonstratie af. "Onze bijeenkomsten worden altijd goed bezocht door onze Duitse kameraden."

Kusters kondigt een vreedzame demonstratie aan. De activiteit is volgens hem mede georganiseerd met het oog op de provinciale verkiezingen van 11 maart. De Nederlandse Volksunie doet in Gelderland mee. Kusters is lijsttrekker.