ROTTERDAM - Levenslange gevangenisstraffen bij de drievoudige cafémoord Inn & Out gaat veel te ver. Dat hebben de advocaten van de drie verdachten donderdag bepleit bij de rechtbank van Rotterdam.

Van medeplegen is volgens hen geen sprake. Slechts één verdachte zou hebben geschoten. De anderen zijn daarvoor niet verantwoordelijk.

Wel zijn de raadslieden het erover eens dat de vier mannen die nacht in november 2005 de bar aan de Schiedamsesingel binnen gingen om de eigenaar van de kroeg geld af te persen. De situatie escaleerde na 2,5 uur, met drie doden tot het gevolg.

Volgens S. Urcun was de rol van zijn cliënt gering. Die stond bij de voordeur op wacht. Op die plek heeft hij niets van de geweersalvo's gehoord of gezien.

Waarschuwingsschot

Het ging zo snel dat hij geen tijd had zich van het geweld te distantiëren, stelt Urcun. "Er was van tevoren niet afgesproken op mensen te schieten. Ze droegen geen maskers." Wel loste de 31-jarige Zé Carlos B. bij binnenkomst een waarschuwingsschot, maar dat was ter intimidatie.

Urcun legt de schuld bij de 32-jarige Elmer P. Diens advocaat, P. Rombouts, wijst de beschuldigende vinger in de richting van José B. die in Kaapverdië vast zit en daar wordt berecht.

Ongekend drama

De raadsman spreekt van een "ongekend drama". "Dit gaat ieder voorstellingsvermogen te boven." Hij liet weten dat zijn cliënt tijdens de rechtszaak moeilijk berouw kon tonen. "Hij heeft wel spijt, maar kan in de rechtbank moeilijk iets zeggen dat het leed doet verzachten."

A. Slijters, die de belangen van de 32-jarige Fernando P. verdedigt, noemde zijn cliënt geen koel monster. "Het OM spreekt van uiterlijk onbewogen, maar niets is minder waar." De man die wordt aangeduid als de leider, heeft niet de trekker overgehaald. "Dit is de eenmansactie van een gek", zei ze. Net als haar collega noemt zij José B. als de schutter.

Wraakgevoelens

De advocate begon haar pleidooi met het hekelen van de "veelvuldige verbale commentaren" van slachtoffers en nabestaanden. Voor emoties en wraakgevoelens is geen plek in onze rechtspraak, zei ze. Zij wil dat de rechters hun vonnis vellen "zonder hulp vanaf de publieke tribune". Terstond liep daarop een aantal nabestaanden de zaal uit.