ROTTERDAM - António G., de vader van het Maasmeisje Gessica, hield woensdag bij de rechtbank in Rotterdam zijn mond. Hij keek de rechters niet eens aan.

NUVIDEO##http://www1.nu.tv/home/video/show/2432 Die hadden de verdachte van de moord op zijn dochter een maand geleden gedwongen te komen. Zij wilden zelf van hem horen of en wanneer ze een verklaring van hem konden verwachten.

Tot nu toe heeft de Rotterdammer steeds zijn mond gehouden of ontkent hij betrokken te zijn bij de dood van Gessica, het meisje dat vorig jaar zomer in delen werd teruggevonden in de Maas. Volgens zijn advocaat Casper Jongsma is zijn cliënt er psychisch slecht aan toe. G. beseft naar zijn zeggen niet dat zijn dochter dood is. "Hij is een hele, hele, hele zieke man."

Stemmen

Sinds een tijdje zit hij daarom in de FOBA (Forensische Observatie en Begeleidings Afdeling) in Amsterdam, waar gedetineerden met een psychiatrische stoornis worden opgevangen. Zo zou hij kwaadaardige stemmen horen en heeft hij last van hallucinaties. Jongsma ziet zijn cliënt steeds verder achteruit gaan.

Hij kan zich niets herinneren van de periode rond het overlijden van zijn dochter. Enkele maanden voor haar verdwijning kreeg G. volgens Jongsma nieuwe medicijnen voor geschreven, waardoor zijn geestelijke klachten verergerden. De medicijnen die hij nu krijgt, slaan nog niet aan.

Zelfmoord

De raadsman is bang dat de 47-jarige G. zich opnieuw iets zal aandoen. In januari ondernam hij een zelfmoordpoging door een overdosis medicijnen in te nemen. Hij "kan niet voor de gevolgen in staan" als de verdachte de gruwelfoto's uit het dossier en de verklaringen van andere mensen onder ogen krijgt.

Volgens hem probeert G. het proces niet te frustreren, maar kan hij in zijn huidige toestand niet terechtstaan.

Zelfmoord

Rechtbankvoorzitter E. Koning wil dat het proces gewoon doorgaat, mogelijk in een aangepaste vorm. Het stoorde Koning dat G. als een "standbeeld" voor hem zat.

Op geen enkele vraag gaf hij antwoord. "Als dit een uiting is van zijn proceshouding, dat is dit iets om rekening mee te houden."Zijn zaak komt vermoedelijk halverwege oktober voor.

Getuigen

Voor die tijd moet nog een aantal getuigen en deskundigen worden gehoord. Het dossier is verder af. Over de doodsoorzaak doen deskundigen geen stellige uitspraken.

Justitie en verdediging leggen het sectierapport tweeledig uit. Het meisje is door geweld om het leven gekomen. Het maakt dan niet uit hoe, zegt het OM.

De doodsoorzaak is niet duidelijk en wordt ook nooit bekend, concludeert de advocaat. "Misschien heeft het meisje te veel medicijnen van haar vader in genomen of zijn deze verkeerd gevallen. Dat is net zo waarschijnlijk."