AMSTERDAM - De 24-jarige Nederlandse luitenant Tom Krist die dinsdag ernstig gewond raakte bij een aanslag in Uruzgan, is waarschijnlijk niet meer te redden. Dat meldt De Telegraaf woensdag.

NUVIDEO##http://www1.nu.tv/home/video/show/2419 De militair is overgebracht naar een specialistisch militair ziekenhuis in de buurprovincie Helmand. De andere drie gewonden komen uit het militair hospitaal op Kamp Holland.

Krist liep dinsdag in het plaatsje Deh Rawod ernstig hersenletsel op bij een zelfmoordaanslag met een bomauto. Ook zeven andere Nederlandse militairen raakten hierbij gewond. De situatie van deze militairen is stabiel.

De medische zorg in het hospitaal in Tarin Kowt is volgens Defensie adequaat, maar het ligt in de lijn der verwachting dat een aantal van hen naar Nederland wordt gerepatrieerd als een langere medische behandeling nodig is.

Afghaanse burgers

Volgens het Nederlandse ministerie van Defensie zijn naar schatting vijf tot tien Afghaanse burgers omgekomen en vijftien tot twintig omstanders gewond geraakt. Het plaatsvervangend districtshoofd van politie, Jahih Kawi Khan spreekt van negentien doden. Daarnaast raakten tientallen mensen gewond bij de aanslag, onder wie behalve de Nederlandse soldaten schoolgaande kinderen.

Slachtoffers

Minister van Defensie Eimert van Middelkoop (ChristenUnie) zei dinsdag dat de aanslag opnieuw aantoont dat de Taliban doelbewust slachtoffers onder de Afghaanse bevolking wil maken.