ISLAMABAD - Het Pakistaanse leger heeft woensdag de Rode Moskee in Islamabad volledig onder controle gekregen. Dat heeft een legerwoordvoerder gemeld. De bestorming van het gebedshuis, waarin zich radicale moslims met gijzelaars hadden verschanst, was dinsdag begonnen.

NUVIDEO##http://www1.nu.tv/home/video/show/2409 Commando's doodden woensdag het laatste handjevol rebellen. Die vochten zich dood in tunnels en bunkers onder het leefverblijf van hun dinsdag omgekomen radicale leider, Abdul Rashid Ghazi.

De twee dagen van gevechten kostten volgens de officiële legerwoordvoerder aan meer dan tachtig mensen het leven. Maar een bron bij de Pakistaanse geheime diensten, die niet met naam genoemd wil worden, zei tegen het Spaanse persbureau EFE dat al 286 lijken uit de Rode Moskee zijn gehaald.

Die moeten nog tijdens de nacht worden begraven. De Pakistaanse regering wil op die manier de schaal van het bloedbad verdoezelen. Honderden arbeiders zouden bezig zijn met het delven van een massagraf.

al-Qaeda

Terreurnetwerk al-Qaeda heeft wraak gezworen voor de operatie. "Deze misdaad kan alleen worden schoongewassen door berouw of bloed", aldus Ayman al-Zawahri, de plaatsvervanger van Osama bin Laden, in een video die is gepost op islamistische websites.

Elite-eenheden van het leger moesten woensdag in de Rode Moskee kamer voor kamer veroveren op de radicaalislamitische gelovigen. Die verschansten zich ruim een week in de moskee in het centrum van de hoofdstad.

Kinderen

Circa zestig vrouwen en kinderen kwamen sinds het begin van de aanval naar buiten. De autoriteiten waren bang dat zich in het complex enkele honderden burgers zouden bevinden, die dienden als menselijk schild. Dat aantal lijkt nu door Ghazi zelf te zijn overdreven, aldus functionarissen.

De geestelijke en zijn in een allesbedekkende boerka gehulde studentes provoceerden de afgelopen maanden meer en meer. Met onder meer ontvoeringen probeerden zij de invoering van islamitische wetgeving, de sharia, af te dwingen.

Rode Kruis

De opgelopen spanningen in Pakistan hebben het Franse Rode Kruis woensdag doen besluiten om zijn medewerkers uit Pakistan terug te trekken. Ook hulporganisatie Care heeft haar activiteiten opgeschort.

Een Frans team van het Rode Kruis dat actief was in Batagram, de stad die twee jaar geleden zwaar werd getroffen door een aardbeving, is dinsdag aangevallen door een menigte. Slachtoffers vielen er niet, maar het kampement van het Rode Kruis is volledig geplunderd en verwoest.