LONDEN/WASHINGTON - De binnenlandse politieke steun voor de Amerikaanse president Bush en de Britse premier Blair kalft af. Beiden gelden de grootste 'hardliners' in de crisis rond Irak, maar volgens vrijdag verschenen peilingen levert onder meer die houding geen politieke winst op bij het electoraat.

Uit een enquête van CNN/USA Today blijkt dat voor het eerst nog maar een minderheid van de Amerikanen (47 procent) Bush graag ziet terugkomen voor een tweede ambtstermijn (per januari 2005). Een alternatief zien de Amerikanen overigens vooralsnog niet in de Democraten. Zij blijven nog altijd minder populair dan de regerende Republikeinen.

Blair onpopulair

Blair heeft het ook niet makkelijk. Volgens The Daily Telegraph van vrijdag heeft de populariteit van de eerste minister een voorlopig dieptepunt bereikt. Hij heeft nog maar de steun van een op de drie Britten en dat geldt ook voor zijn regering. Blairs populariteit stond in 2001 nog op 52 procent.

Blair kreeg woensdag ook al een oorvijg van zijn eigen partij. Een groot deel van zijn Labourfractie was het niet eens met de opvatting van de premier dat er genoeg belastende bewijzen zijn tegen Irak om een oorlog te rechtvaardigen.

De politieke winst van de afgenomen steun voor (New) Labour gaat overigens niet naar de Conservatieven, maar naar de Liberaal-Democraten.

Zowel Bush als Blair wordt overigens vooral afgerekend op binnenlands beleid zoals de werkgelegenheid en de belastingen. In beide peilingen speelt hun huidige opstelling in de kwestie-Irak echter ook een belangrijke rol.