NEW YORK - Irak is 'in principe' bereid zijn al-Samoud II raketten en onderdelen te vernietigen. Het regime in Bagdad wil wel dat VN-wapeninspecteurs de stap eerst met functionarissen in Bagdad bespreken.

Dat heeft het VN-wapeninspectieteam Unmovic laten weten in New York. Eerder deze week suggereerde de Iraakse generaal en presidentieel adviseur al-Saadi al dat Bagdad waarschijnlijk aan de VN-eis zou voldoen.

Het hoofd van de VN-wapeninspecteurs, Hans Blix, stelde eind vorige week dat Irak op 1 maart met de vernietiging van de al-Samoud II raketten moet zijn begonnen. Volgens Blix hebben de wapens een groter bereik dan door de VN is toegestaan.

De Iraakse president Saddam Hussein liet eerder deze week in een interview met de Amerikaanse zender CBS doorschemeren niet van zins te zijn het arsenaal te ontmantelen. Volgens hem voldoen de raketten aan de eisen, die na de Golfoorlog van 1991 aan Irak zijn gesteld. Het bereik van Iraakse raketten is toen beperkt tot 150 kilometer. De al-Samoud II-raketten zouden ongeveer 30 kilometer verder komen.

De Amerikaanse minister van Defensie Rumsfeld reageerde direct afhoudend op het Iraakse antwoord. Volgens de bewindsman is de principeverklaring nog altijd geen teken dat Irak nu onvoorwaardelijk meewerkt met de wapeninspecties. De VS stelden al eerder dat Irak veel meer moet doen dan alleen de 'verboden' raketten vernietigen.