AMSTERDAM - De PvdA wil opheldering over een uitspraak van generaal Hans de Jong over de Joint Strike Figher (JSF). De commandant van de Luchtstrijdkrachten zei vorige week tijdens de vlootschouw in Vlissingen tegen De Telegraaf dat hij positief is over de aanschaf van het gevechtsvliegtuig, 'waar ons land er 85 van wil hebben'.

PvdA-Kamerlid Angelien Eijsink stelt dat dergelijke uitspraken de indruk wekken dat de aanschaf van de JSF het aantal vliegtuigen voldongen feiten zijn. Zij wil van minister van Defensie Eimert van Middelkoop (ChristenUnie) weten of ook hij de uitspraken voorbarig en onverstandig vindt.

In het regeerakkoord staat dat dit jaar een intentieovereenkomst over de komst van testtoestellen wordt ondertekend. Staatssecretaris van Defensie Cees van der Knaap (CDA) is nu in de Verenigde Staten voor overleg. In 2009 wordt een definitief besluit genomen over de aanschaf van de testvliegtuigen.

Op basis van de herijking en van een prijs- en kwaliteitsvergelijking beslist het kabinet in 2010 over de vervanging van de F-16's die nu worden gebruikt.

Testtoestellen

De Jong stelde in De Telegraaf ook dat bij de aanschaf van de F-16's de kosten voor 65 procent werden gecompenseerd door tegenorders. Volgens hem is dit percentage bij de JSF minstens 120. "Maar we hopen op 150 procent. In 2009 gaan we met twee testtoestellen vliegen. Het is het goedkoopste beste vliegtuig ter wereld."

In oktober becijferde de Algemene Rekenkamer dat de Nederlandse luchtvaartindustrie veel minder orders heeft binnengehaald voor de ontwikkeling van de JSF dan geraamd. De orderportefeuille voor de ontwikkelingsfase stond toen op ongeveer 310 miljoen dollar, terwijl ten minste 800 miljoen dollar was geraamd. De rekenkamer verwachtte niet dat er voor deze fase nog veel orders bij komen.

Stork, de grootste deelnemer aan het project, sprak van gezamenlijke opdrachten ter waarde van 700 miljoen dollar. In dat bedrag zijn opdrachten voor de ontwikkelingsfase opgenomen, maar ook voor de preproductiefase van het gevechtsvliegtuig.