AMSTERDAM - Lokagentes moeten in Rotterdam worden ingezet in de strijd tegen jongeren die vrouwen lastig vallen. De fracties van de PvdA en Leefbaar Rotterdam melden woensdag in De Telegraaf heil te zien in dat middel in de strijd tegen geweld en seksisme.

NUVIDEO##http://www1.nu.tv/home/video/show/2447 De fracties komen met het idee naar aanleiding van de mishandeling van twee meisjes door een groep jongeren in de Rotterdamse binnenstad.

Volgens PvdA-fractievoorzitter Peter van Heemst moet het stadsbestuur een offensief beginnen om intimiderend gedrag zo snel mogelijk in te dammen. Hij stelt dat vooral vrouwen en meisjes zich geïntimideerd voelen en het gevoel hebben in de steek te worden gelaten door de politie en het stadsbestuur.

Etters

"Laat vrouwelijke agenten in burgers over straat lopen en als die etters dan onoorbare opmerkingen maken, kunnen ze direct in hun nekvel worden gegrepen. Over en uit moet het zijn met dit wangedrag", zegt Leefbaar-raadslid Hennie van Schaik.

De Rotterdamse politie heeft eerder agentes ingezet als 'lokhoer'. Zij moesten hoerenlopers in de val lokken op plaatsen waar prostitutie verboden is.

Klappen

Een mishandeling die zaterdagnacht plaatsvond, is de aanleiding voor het initiatief van beide fracties. Twee meisjes werden aangesproken door een groepje Marokkanen. Toen een van de meisjes reageerde op de seksistische opmerkingen, kreeg ze een klap in het gezicht. Ook haar vriendin kreeg klappen.