LONDEN - Een Britse rechtbank heeft woensdag vier mannen een levenslange gevangenisstraf opgelegd voor hun mislukte poging om in Londen zelfmoordaanslagen te plegen op 21 juli 2005.

Het viertal zou de aanslagen van twee weken eerder in dezelfde stad, waarbij 56 mensen om het leven kwamen, hebben willen nadoen.

De vier, Muktar Ibrahim (29), Yassin Omar (26), Ramzi Mohammed (25) en Hussain Osman, (28), waren maandag al schuldig bevonden. Ze komen op hun vroegst pas over veertig jaar vrij. Twee andere mannen die waren aangeklaagd krijgen een nieuw proces omdat de jury er niet in slaagde om tot een oordeel te komen.

De mislukte actie op 21 juli 2005 was lang van tevoren voorbereid, maar moest wel een exacte kopie worden van de eerdere aanslag op 7 juli, waarbij de metro en een bus werden getroffen. De zelfgemaakte bommen gingen niet af, omdat de ontsteking net niet helemaal in orde was.

De rechter sprak woensdag van een ,,levensvatbare poging tot massamoord''.

Demonstreren

De vier hebben gezegd dat ze geen echte aanslagen wilden plegen in het Londense openbaar vervoer, maar alleen wilden demonstreren tegen de oorlog in Irak. Ze hebben ook ontkend echte bommen bij zich te hebben gehad.

Doden

Volgens de aanklagers in het proces zouden er juist vele doden zijn gevallen omdat er wel degelijk explosief materiaal werd gebruikt in hun 'rugzakbommen'.