TRIPOLI - Het hooggerechtshof in Libië heeft het doodvonnis tegen vijf Bulgaarse verpleegsters en een Palestijns-Bulgaarse arts woensdag bekrachtigd. Ze zijn veroordeeld wegens hun aandeel in de besmetting van meer dan vierhonderd kinderen met het hiv.

NUVIDEO##http://www1.nu.tv/home/video/show/2398 Inmiddels zijn 56 van deze kinderen overleden aan aids. De zes zitten al meer dan acht jaar gevangen in Libië.

Het doodvonnis wordt naar verwachting niet voltrokken. Komende maandag buigt de opperste rechterraad zich over mogelijke gratie. Als ook die de doodstraf aanhoudt, kan de politiek uit "humanitair oogpunt" nog anders besluiten, liet de Libische minister van Justitie in een reactie weten.

Regeling

Onderhandelingen tussen betrokken partijen en staten leiden volgens waarnemers tot een regeling waarbij ze worden vrijgelaten. In ruil daarvoor ontvangen Libiërs smartengeld en andere financiële tegemoetkomingen uit Europa.

Voorzitter Manuel Barosso van de Europese Commissie reageerde vol vertrouwen op het nieuws. "Het spijt ons dat dit besluit is genomen, maar we hebben tegelijkertijd ook vertrouwen dat er een oplossing wordt gevonden."

Commissaris Benita Ferrero-Waldner (Externe Betrekkingen) zei evenwel de details van zo'n overeenkomst nog niet te kennen.

Onschuldig

De zes werden in 2004 ter dood veroordeeld. Ze verklaarden zelf onschuldig te zijn. Zij gaven eerdere bekentenissen in de zaak naar eigen zeggen onder dwang.

Het zestal kreeg hulp van buitenlandse deskundigen. Die denken dat slechte hygiëne mogelijk de oorzaak was van de epidemie in Benghazi, de tweede stad van Libië.