ROTTERDAM - Het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam heeft eieren voor zijn geld gekozen, en besloten de zeer omstreden opvang voor verslaafde randfiguren aan de Ohmstraat niet te openen. Omwonenden waren massaal in het geweer gekomen tegen de opvang, vlak bij de tippelzone aan de Keileweg.

Op een door het college belegde avond voor bewoners waar de plannen zouden worden toegelicht, was ongeveer de eerste mededeling dat de opvang niet open zou gaan. Bewoners van de deelgemeente Delfshaven, verenigd in het comité Keileweg Weg, voerden al weken actie tegen de Ohmstraat. Dat leverde onder andere bijna zeshonderd bezwaren tegen de bouwvergunning op.

Vorig jaar wilden B en W ook al de Ohmstraat inrichten voor de nachtelijke opvang van zogenoemde randfiguren van de Keileweg. Dat zijn mannen, vaak ook verslaafd, die nu nog rondhangen op de Keileweg en daar voor veel overlast zorgen. Ook om deze mannen beter met hulpverlening te kunnen bereiken, wilde het gemeentebestuur deze opvang.

De protesten tegen de Ohmstraat leidden vorig jaar tot de eerste definitieve toezegging dat de tippelzone zou sluiten, uiterlijk eind 2005. De opening vorig jaar ging niet door, maar dit jaar probeerde het college het opnieuw. En weer was het protest massaal. De speciale bewonersavond donderdagavond werd dan ook goed bezocht. In een wijkgebouw zaten enige honderden omwonenden. Die begroetten de mededeling dat de Ohmstraat definitief niet open gaat eerst met een ongelovige stilte, en daarna met gejuich.