BRUSSEL - Nederland mag eisen dat burgers die willen trouwen of samenwonen met een partner van buiten de Europese Unie voortaan minstens 21 jaar moeten zijn. Dat is het gevolg van een akkoord over gezinshereniging dat de Europese ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken donderdag in Brussel hebben gesloten. Nu ligt die leeftijdgrens nog op 18 jaar.

De EU-bewindslieden kwamen overeen dat lidstaten die leeftijdsgrens mogen verhogen tot maximaal 21 jaar. Dat betekent dat Denemarken, dat de asielwetgeving vorig jaar aanzienlijk verscherpte, de eigen leeftijdsgrens van 24 jaar weer moet afschaffen.

'Minstens 130% minimuminkomen verdienen'

Minister Nawijn (Vreemdelingenzaken en Integratie) wil die grens juist verhogen van 18 tot 21 jaar voor iemand die nu in Nederland woont en een partner uit bijvoorbeeld Marokko laat overkomen. Ook wil Nawijn verplichten dat de huwelijkspartner die al in Nederland woont, minstens 130 procent van het minimuminkomen verdient. Daarover zijn in Europees verband geen afspraken gemaakt. De Tweede Kamer moet zich hier bovendien nog over uitspreken.

Ook Duitsland wil 21 jaar als grens

Ook Duitsland wil de leeftijdgrens verhogen naar 21 jaar. De meeste andere lidstaten willen de leeftijd gewoon op 18 jaar houden. Nawijn (LPF) toonde zich donderdag bijzonder tevreden met het Brusselse akkoord. "Nederland kan hierdoor de wet aanpassen. Hiermee is ook een einde gekomen aan een lange en moeizame Europese discussie van drie jaar."

De EU-ministers kwamen verder overeen dat alleenstaande kinderen uit andere landen van 12 jaar of meer ook niet meer zomaar naar hun ouders in Europa kunnen komen. De immigratiediensten in de verschillende EU-lidstaten moeten eerst beoordelen of kinderen van boven de 12 wel voldoende kunnen integreren, alvorens zij toestemming krijgen naar één of beide ouders in de Europese Unie te reizen.

Nawijn zegt dat veel kinderen die buiten de EU wonen al door grootouders of oudere broers of zussen worden opgevangen. "Vaak is het heel moeilijk om zo'n kind daar uit de omgeving weg te halen en hier te laten integreren en de taal nog te leren. Vandaar dat we nu die toets willen invoeren."

Vorig jaar 41.000 gezinsmigranten

Vorig jaar kwamen 41.000 personen naar Nederland in het kader van gezinshereniging. De LPF-bewindsman zegt geen idee met hoeveel personen dit aantal zal dalen als alle Europese en Nederlandse regels zijn doorgevoerd.

Ook is donderdag besloten om vluchtelingen van buiten de Europese Unie, die hun huwelijkspartner willen laten overkomen, daar drie maanden de tijd voor te geven. Binnen die termijn mag de lidstaat waar de vluchteling zich bevindt daar geen eisen aan stellen. Na drie maanden zal ook een vluchteling aan moeten geven over voldoende middelen of een vaste baan te beschikken.