AMSTERDAM - Vakantiegangers die zaterdag door Frankrijk rijden moeten rekening houden met veel files. Zaterdag is het namelijk 14 juli, de nationale feestdag in Frankrijk. Bovendien begint voor velen dan de vakantie, meldt de ANWB woensdag.

Vanwege de festiviteiten zijn de centra van veel steden moeilijk bereikbaar. De ANWB verwacht verder veel vertraging op de belangrijke vakantieroutes A6/A7, tussen Parijs, Lyon en Orange. Ook rekent de bond op files op de A9, tussen Orange en de Spaanse grens, en op de A64, tussen Bordeaux en de Spaanse grens.

In de Franse Alpen zijn de wegen rond Le Grand Bornand een knelpunt, omdat de renners die meedoen aan de Tour de France daar zaterdag aankomen.

Duitsland

Ook in Noord- en Oost-Duitsland wordt drukte verwacht, omdat de Duitsers bij het aanbreken van hun vakantie massaal richting Scandinavië trekken. In het zuiden wordt veel verkeer verwacht op de wegen tussen Neurenberg, München en Salzburg.

In Oostenrijk en Zwitserland worden lange files verwacht voor de belangrijke tunnels, zoals de Tauern- en Katschbergtunnel, de Sint Gotthardtunnel en de San Bernardinotunnel.

Eigen land

Dit weekeinde begint volgens de ANWB de vakantie voor ruim negenhonderdduizend Nederlanders, van wie de helft naar het buitenland vertrekt. In eigen land wordt geen extreme drukte verwacht. Wel verwacht de bond dat het vrijdagmiddag op de wegen wat eerder druk wordt dan normaal.