CLEVELAND - De Amerikaanse president George Bush heeft dinsdag de kritiek van vooraanstaande leden binnen zijn Republikeinse Partij op zijn Irak-beleid terzijde geschoven. Bush zei dit tegenover een groep zakenlui in de stad Cleveland.

NUVIDEO##http://www1.nu.tv/home/video/show/2372 Bush zei dat hij niet van plan is de strategie op korte termijn te veranderen. Hij reageerde hiermee op onder meer de Republikeinse senator Richard Lugar die onlangs opriep tot wijziging van het Irak-beleid.

Bush zei dat de 28.000 extra militairen die hij onlangs naar Irak heeft gestuurd de tijd moeten hebben om zich te installeren en om de rust te herstellen.

Net begonnen

Vooruitlopend op een voortgangsrapport over Irak dat later deze week verschijnt, zei Bush tegenover zijn gehoor: "We zijn net begonnen." Hij zei begrip te hebben voor Amerikaanse burgers die weinig vooruitgang zien in Irak, maar vroeg het Congres toch om hem meer tijd te geven.

Deze week werd bekend dat de kritiek binnen de Republikeinse Partij steeds groter wordt. Ook onder regeringsfunctionarissen binnen het Witte Huis zou de steun voor Bush snel afnemen. Volgens sommige functionarissen zou Bush een terugtrekking in fasen moeten aankondigen. Minister Robert Gates van Defensie zou een gedeeltelijke terugtrekking hebben voorgesteld.