AMSTERDAM - Hans Dijkstal is door adequaat optreden van de politie in september aan een moordaanslag ontsnapt. Dat meldt het NRC Handelsblad donderdag op basis van een vraaggesprek met de voormalige lijsttrekker van de VVD.

Het ging om een man uit Heerlen die eerder Dijkstal om bemiddeling had gevraagd over een geschil dat hij had met de burgemeester van Heerlen.

Afgeluisterd

De verdachte werd door de politie telefonisch afgeluisterd en kon worden gearresteerd toen zijn voornemen duidelijk werd. De verdachte komt op 17 maart voor de rechter. Dijkstal heeft na het incident extra persoonsbeveiliging gekregen.

Volgens Dijkstal heeft de sfeer van bedreigingen er vorig jaar toe geleid dat "politici aan zelfcensuur deden. Je moet in de politiek toch kunnen zeggen: beste mensen, mijn partij is de beste en die anderen deugen niet en zien het helemaal verkeerd. Dat kon niet meer."

Het interview verschijnt zaterdag in het NRC Handelsblad.

Bedreigingen

De verdachte man wordt ook verdacht van bedreiging met de dood van burgemeester A. Sakkers van Heerlen, diens voorganger J. Pleumeekers en de Heerlense ex-wethouder W. Houben. Dat was volgens het OM in de periode tussen juni en half september 2002.

Frietkraam

Een Heerlense gemeentewoordvoerder zei donderdag dat de verdachte dat zou hebben gedaan omdat zijn frietkraam failliet was gegaan. De bedreiger weet dat aan 'falend gemeentelijk beleid'. Sakkers heeft enige tijd extra politiebewaking gehad, aldus de zegsman.