WASHINGTON - Eenheden van de Iraakse Republikeinse Garde hebben hun bases bij de noordelijke stad al-Mawsil verlaten, en zijn op weg naar de stad Tikrit, ongeveer 150 kilometer ten noorden Bagdad.

Tikrit is de geboortestad en machtsbasis van de Iraakse leider Saddam Hussein. Het is ook mogelijk dat de troepen naar Bagdad zelf gaan. Dit meldden Amerikaanse defensiefunctionarissen donderdag.

De Republikeinse Garde is circa 100.000 man sterk. Ongeveer een kwart van de troepen behoort tot de Speciale Garde, de elite troepen van Saddam. Die zijn voornamelijk gestationeerd in en rond Bagdad.

Bush en Poetin

Het Kremlin maakte vandaag bekend dat de Amerikaanse president Bush en zijn Russische ambtgenoot Poetin zullen werken aan een oplossing voor Irak, die "acceptabel is voor de internationale gemeenschap". Bush en Poetin hebben daarover telefonisch contact gehad.

De leiders spraken ook af om "het werk binnen de VN-Veiligheidsraad" over Irak te intensiveren. Moskou liet woensdag weten een tweede VN-resolutie, die de weg zou effenen voor militair ingrijpen, "onacceptabel" te vinden. Het telefoongesprek tussen Bush en Poetin had plaats op initiatief van Washington.

Raketten

Volgens anonieme bronnen in Irak zal het land binnen twee dagen reageren op het verzoek van de VN-wapeninspecteurs om de al-Samoud II raketten te vernietigen. De hoge functionaris maakte niet duidelijk wat de reactie van Bagdad op het verzoek zal zijn. Irak zal dit door middel van een brief aan de VN laten weten.

Eerder deze week suggereerde de Iraakse generaal al-Saadi dat Bagdad waarschijnlijk aan de VN-eis zal voldoen. Een woordvoerder van Unmovic liet donderdag weten dat er van Iraakse zijde nog geen officiële reactie is gekomen.

Hoofd van de VN-wapeninspecteur Blix eiste eind vorige week dat Irak voor 1 maart al zijn al-Samoud II raketten vernietigt, omdat de wapens een groter bereik hebben dan door de VN is toegestaan.