AMSTERDAM - De tweede man van Al-Qaeda heeft in een dinsdag uitgebrachte geluidsopname dreigementen geuit aan het adres van Groot-Brittannië, vanwege de onderscheiding die aan de schrijver Salman Rushdie is verleend.

De twintig minuten durende redevoering van Ayman al-Zawahri, getiteld 'Het kwaadaardige Groot-Brittannië en zijn Indiase slaven', werd via extremistische websites op internet verspreid, aldus de Amerikaanse groep SITE. Rushdie heeft zich met zijn roman 'De duivelsverzen' de woede van veel moslims op de hals gehaald.

Groot-Brittannië heeft de islamitische wereld uitgedaagd door Rushdie te eren, zei Al-Zawahri. Een 'erg precieze respons' voor die belediging is in de maak.

Literatuur

In een reactie op de bedreiging zei de Britse regering dat Rushdie vorige maand is onderscheiden voor zijn bijdrage aan de literatuur.

Al-Zawahri bekritiseerde de Palestijnse Hamas omdat die compromissen zou sluiten met Israël, riep moslims op zich aan te sluiten bij de jihad tegen het Westen en prees de bomaanslag van vorige maand waarbij zes VN-vredessoldaten in Libanon omkwamen, meldde SITE. Verder riep hij moslims op om de Pakistaanse president Pervez Musharraf niet door middel van verkiezingen te bestrijden, maar door aan de zijde van de Taliban te vechten.