KANDAHAR - Bij de aanslag dinsdag in het Afghaanse plaatsje Deh Rawod blijken acht Nederlandse militairen gewond te zijn geraakt. Dat maakte het ministerie van Defensie dinsdagmiddag bekend.

Een van de slachtoffers verkeert in kritieke toestand. Eerder op de dag had het ministerie het nog over zeven Nederlandse gewonden.

Het ministerie maakte verder bekend dat maandag in Tarin Kowt, waar Kamp Holland is gevestigd, een bermbom afging bij een Nederlands voertuig. Daarbij vielen geen gewonden.

Verslagen

De zelfmoordaanslag heeft onder de Nederlandse manschappen in Uruzgan geleid tot "een stukje verslagenheid en een stukje machteloosheid". De Nederlandse commandant van de Nederlandse troepen in Uruzgan, kolonel Hans van Griensven, heeft dat gezegd in het tv-programma EenVandaag.

Laf

Van Griensven sprak van "een laffe terroristische actie". "Op dit soort zaken kun je je nauwelijks voorbereiden." Toch zal de aanslag de Nederlandse militairen er niet van weerhouden contact te blijven zoeken met de locale bevolking.

"Dat is de enige manier waarop je je werk goed kunt blijven doen."

Balkenende

Premier Jan-Peter Balkende vindt het nieuws over de aanslag een "verschrikkelijk bericht. We denken aan de slachtoffers."

Volgens Balkenende moeten "we blijven werken aan de veiligheid. De internationale gemeenschap mag zich nooit laten ontmoedigen door dergelijke verschrikkelijke aanslagen."

De premier wil nu kijken hoe Nederland moet doorgaan met de hulp aan Afghanistan.