ROERMOND - De rechtbank in Roermond heeft dinsdag de 59-jarige psychotherapeut Hans K. uit Ubbergen veroordeeld tot drie jaar celstraf, waarvan één jaar voorwaardelijk, wegens ontucht.

De rechtbank acht bewezen dat hij jarenlang ontucht heeft gepleegd met vrouwelijke cliënten in zijn praktijk thuis en in Molenhoek. Verder mag hij acht jaar lang zijn beroep niet uitoefenen en moet hij in totaal 10.000 euro smartengeld betalen aan vier slachtoffers.

Het Openbaar Ministerie (OM) had vier jaar cel, waarvan één jaar voorwaardelijk, geëist. Het OM had de rechtbank ook verzocht om K. een levenslang beroepsverbod op te leggen. De slachtoffers hadden in totaal om ruim 70.000 euro schadevergoeding gevraagd.

Naakt

K. voerde ruim vijftien jaar lang experimentele behandelsessies uit met vrouwen, die psychische problemen hadden. Dat gebeurde naakt: zowel K. als de cliënten ontkleedden zich geheel en lagen op een matras.

Daarbij raakte de man de genitaliën van de vrouwen aan en in sommige gevallen was er ook sprake van het binnendringen van het lichaam van de cliënten. Zij zouden volgens K. zo de warmte en geborgenheid krijgen, die ze vlak voor hun geboorte te kort waren gekomen.

Bedoelingen

K. bevestigt dat hij dit heeft gedaan, maar hij ontkent dat hij seksuele bedoelingen had. Alle handelingen hadden volgens hem een therapeutisch karakter, waarmee bepaalde klachten en ziekten konden worden bestreden.

Volgens de therapeut heeft hij ruim 160 vrouwen naakt behandeld.