ISTANBUL - De voornaamste oppositiepartij in Turkije, de Republikeinse Volkspartij (CHP), is bereid tot een compromis met de regerende partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AK) over een nieuwe president.

De leider van de CHP, Deniz Baykal, zei dinsdag in het dagblad Hürriyet dat hij positief is over een aanbod van AK-premier Recep Tayyip Erdogan om een compromis te zoeken in de impasse over wie president Ahmet Necdet Sezer moet opvolgen.

De strijd rond het presidentsschap houdt Sezer langer in functie dan de bedoeling was. Hij zou in mei worden opgevolgd door een president die door het parlement wordt gekozen.

Boycot

De AK slaagde er door een boycot van de oppositie niet inzijn kandidaat te laten kiezen, ondanks de ruime AK-meerderheid in het parlement. Erdogan slaagde er vervolgens wel in voldoende steun te krijgen voor een voorstel de president door de bevolking te laten kiezen.

De CHP verkiest echter het bestaande stelsel en wil dat het nieuwe parlement na de vervroegde verkiezingen van 22 juli alsnog een staatshoofd kiest.