KANDAHAR - Een zelfmoordenaar heeft dinsdag in het Afghaanse plaatsje Deh Rawod zeven Nederlandse militairen verwond en dertien burgers van het land gedood. Een van de militairen verkeert in kritieke toestand. Volgens defensieminister Eimert van Middelkoop was de aanslag gericht op het maken van slachtoffers onder de burgerbevolking.

Naast de dertien dode burgers zijn volgens Defensie door de aanslag ongeveer dertig omstanders gewond geraakt. Zij zijn overgebracht naar verschillende lokale ziekenhuizen en naar internationale militaire kampen in de buurt, waaronder het militaire ziekenhuis op Kamp Holland in Tarin Kowt.

Volgens de politiecommandant van Uruzgan en het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken ligt het aantal dodelijke slachtoffers nog hoger.

Zij stellen dat zeventien burgers de dood hebben gevonden tijdens de aanslag. Onder de slachtoffers bevinden zich ook vrouwen en kinderen. De lokale politie zegt dat zeker twaalf kinderen vermoord zijn door de klap.

Doelbewust

Volgens Van Middelkoop is er sprake van een "doelbewuste aanslag op een drukke plaats". De zelfmoordaanslag met een autobom had plaats om 10.15 uur lokale tijd.

Naast de Nederlandse patrouille bevonden zich op dat tijdstip veel Afghaanse burgers op de markt van Deh Rawod in het zuiden van de Afghaanse provincie Uruzgan. Van Middelkoop heeft zijn medeleven over de burgerslachtoffers betuigd bij de Afghaanse president Hamid Karzai.

Gedachten

De gedachten van zowel Van Middelkoop als minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) gaan bovendien uit naar de gewonde Nederlandse militairen en hun families. Verhagen spreekt opnieuw van een "laffe en afschuwelijke daad". Volgens de bewindsman is de eerste zorg op dit moment de zorg voor de gewonde soldaten.

Volgens de militaire vakbond VBM/NOV bewijst de zelfmoordaanslag dat de Nederlandse militairen goed werk leveren. De militairen onderhouden een goed contact met de lokale bevolking.

De Taliban zijn er daarom op gebrand de Nederlandse troepen weg te krijgen, aldus een zegsman van de bond. "Klaarblijkelijk willen ze ons weg hebben. Dat zie ik als een compliment. De zelfmoordaanslagen dienen geen enkel militair doel."

Familie

Defensie betreurt het dat de familie van de betrokken Nederlandse militairen nog niet op de hoogte was toen het nieuws naar buiten kwam. Het ministerie werd overvallen door de internationale media die het bericht bekendmaakten. Inmiddels zijn de familieleden ingelicht, aldus een woordvoerder van het ministerie.