GOUDA - De proef met een lightrailverbinding tussen Gouda en Alphen aan den Rijn begint maandag 3 maart zonder passagiers. De inspectie van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft nog niet alle vergunningen voor de proef afgegeven.

Pas deze week ontving de inspectie van de provincie Zuid-Holland de projectbeschrijving. De provincie erkent dat dit aan de late kant was. Wanneer de lightrailverbinding nu met passagiers gaat rijden, kon de provinciewoordvoerder donderdag niet vertellen.

Zaterdag krijgt het publiek de mogelijkheid om de speciale wagons, waarmee zowel over trein- als tramrail kan worden gereden, op de stations van Gouda en Alphen aan den Rijn te bezichtigen. Het is een eerste proef met lightrail over bestaand spoor. Het experiment met reizigersvervoer tussen Gouda en Alphen is volgens de participanten een wezenlijke bijdrage aan het onderzoek naar dubbel gebruik van bestaande spoorverbindingen door treinen en sneltrams.

De proef moet de baan vrij maken voor de komst van de zogenoemde RijnGouweLijn, een lightrailverbinding tussen Gouda en Alphen aan den Rijn en in een later stadium ook via Leiden naar de Noordzeekust.