NIEUWE PEKELA - Burgemeester M. Schollema van de Groningse gemeente Pekela heeft na een uit de hand gelopen burenruzie in Nieuwe Pekela besloten de woningen van twee betrokken families te sluiten. De burgemeester beroept zich op een artikel uit de gemeentewet waarvan zelden gebruik wordt gemaakt. Dat heeft de advocaat van de gemeente, J. Klopstra, donderdag bekendgemaakt.

Het artikel uit de gemeentewet maakt het mogelijk woningen van waaruit de openbare orde ernstig wordt verstoord voor een jaar te sluiten. Volgens Klopstra is het de eerste keer dat er op grond van dit artikel een woning dicht gaat. In alle overige gevallen ging het om sluiting van drugspanden.

Volgens de advocaat terroriseren beide families het gezin dat tussen hen in woont al langere tijd. Na verscheidene gesprekken en officiële waarschuwingen was zondag de maat vol. De situatie liep toen volledig uit de hand. Het huis van de gedupeerde familie raakte zwaar beschadigd.

Wat er gebeurt met beide families die hun huis uit moeten, is nog niet bekend. Ze hebben tot dinsdag de tijd hun woning te verlaten en hun spullen mee te nemen. Volgens Klopstra mogen ze wel in Nieuwe Pekela blijven wonen. De geterroriseerde familie zit voorlopig ondergedoken.