AMSTERDAM - De politie heeft in het zuiden van het land bijna dertig verdachten aangehouden voor zeker 140 woninginbraken en ladingdiefstallen. Vijf verdachten zouden de kern van een crimineel netwerk zijn, dat volgens de recherche voor miljoenen euro's aan spullen heeft gestolen in het hele land.

Vier hoofdverdachten komen uit Oss. Zij zouden tussen januari vorig jaar en mei van dit jaar op grote schaal hebben ingebroken en vrachtwagens hebben leeggeroofd.

Hoofdverdachte

De vijfde hoofdverdachte, uit Sint-Michielsgestel, wordt verdacht van het helen van partijen computerapparatuur. De recherche vermoedt dat hij lid is van meerdere bendes die in binnen- en buitenland inbreken.

De kern liet zich volgens de recherche helpen door anderen. De politie heeft diverse mensen aangehouden die de spullen kochten, hetzij voor eigen gebruik, hetzij om ze door te verkopen. Zonodig werkte de bende op bestelling.

Gezin

De verdachten komen verder uit Amerongen en Langbroek, in de provincie Utrecht. Onder de 29 verdachten is ook een compleet gezin, waarvan de vijf leden volgens de recherche elk op eigen wijze een steentje bijdroegen aan de illegale activiteiten.

Bij het doorzoeken van de woningen van de hoofdverdachten is een grote hoeveel spullen in beslag genomen waarvan de recherche vermoedt dat deze zijn gestolen. De waarde hiervan is miljoenen euro's.

Drie verdachten zitten nog vast.