STRAATSBURG- Het Europees Parlement gaat volgend jaar vaker belangrijke debatten houden in Brussel in plaats van Straatsburg. Het parlement houdt daartoe maximaal acht extra plenaire vergaderingen in de Belgische hoofdstad, aldus een voorstel van fractievoorzitters dat woensdag vrijwel zeker wordt aangenomen.

Doel is om actuele zaken te bespreken, zoals de nieuwste voorstellen van de Europese Commissie. Een woordvoerster heeft dat maandag gezegd.

Het besluit betekent dat de Franse stad Straatsburg als vergaderplek inboet. Meerdere Franse fractievoorzitters mopperden hierover, maar konden toch instemmen.

Gependel

Het Europees Parlement is het enige parlement ter wereld dat op twee plaatsen vergadert. Het maandelijkse gependel tussen Brussel en Straatsburg kost circa 200 miljoen euro per jaar: het leidde vorig jaar tot een miljoen protesthandtekeningen, waarvan 430.000 uit Nederland.

Belang

Het voorstel voor extra Brusselse zittingen krijgt steun van Europarlementslid Kathalijne Buitenweg (GroenLinks), die al jaren vecht voor sluiting van de zaal in Straatsburg. "Het is absoluut waar dat het belang van Straatsburg zo afneemt", zei Buitenweg. "Maar het belangrijkste is dat we als parlement dan sneller op belangrijke zaken gaan reageren. We hoeven dan geen drie weken meer te wachten. Dat maakt het Europees Parlement politiek relevanter."

Fractievoorzitter Graham Watson van de liberalen ziet het besluit als een klein stapje in een lange weg. "Onze opzet is om het zwaartepunt langzaam te verschuiven van Straatsburg naar Brussel", zei hij. "Een groot voorstel om direct de zaal in Straatsburg te sluiten haalt het toch niet", zei Watson vorige maand.

De Brit vindt, net als Buitenweg, dat de grootste winst is dat het parlement vaker bijeenkomt. Dat voorkomt debatten over zaken die niet meer actueel zijn.