LONDEN - "De Britse aanpak van het terrorisme is achterlijk", stelde Interpolbaas Ronald Noble maandag in een open brief op de website van de internationale recherche. Volgens Noble weigert het Verenigd Koninkrijk informatie over terroristen te delen en Interpols database te raadplegen.

De harde kritiek brengt de Britse autoriteiten in verlegenheid. Zij onderzoeken de mislukte bomaanslagen in Londen en Schotland van 29 en 30 juni, die vermoedelijk door islamitische militanten uit het Midden-Oosten en India zijn gepleegd.

Premier Gordon Brown zei dit weekend in een interview, dat een land met informatie over de recrutering van terroristen, die ook met andere landen moet delen. Volgens Noble heeft Groot-Brittannië dergelijke informatie nog niet uitgewisseld.

Paspoorten

De Interpolbaas stelt dat het koninkrijk ook steken laat vallen door niet systematisch de paspoorten van buitenlandse bezoekers te checken in de Interpoldatabase. Meer dan zeven miljoen gestolen en verloren paspoorten staan daar geregistreerd. "Er was een duidelijke link tussen de gestolen paspoorten en aan al-Qaeda gelieerde terroristen", zei Noble tegen de BBC.

Minister Alan West die over anti-terrorisme gaat heeft maandag een tussentijds rapport overhandigd aan premier Brown over hoe de veiligheidsscreening van hoogopgeleide buitenlandse werknemers verbeterd moet worden. Dit omdat de meeste verdachten van de mislukte aanslagen arts zijn of een medische achtergrond hebben.