LEEUWARDEN - De stokoude gevangenis Blokhuispoort in Leeuwarden gaat voorlopig helemaal dicht. Dat meldde het ministerie van Justitie maandag. De Blokhuispoort voldoet niet aan de strengere veiligheidseisen die voor gevangenissen gelden na de Schipholbrand.

Twee weken geleden werd al de helft van het complex gesloten. De komende twee weken gaan de overige negentig cellen ook dicht.

Extern

De Blokhuispoort kon openblijven door extern personeel in te zetten. Door de helft van de gevangenis te sluiten wilde justitie zonder extern personeel verder kunnen. Na overleg met de Rijksgebouwendienst en de brandweer in Leeuwarden is echter besloten het huis van bewaring helemaal te sluiten. Want ook met de eigen bewaarders voldoet de gevangenis toch niet aan de eisen.

Justitie onderzoekt welke investeringen nodig zijn om de gevangenis in de toekomst eventueel toch weer te kunnen gebruiken. Wanneer dat onderzoek klaar is, is nog niet bekend.

Saksen

De Blokhuispoort is begin 1500 gebouwd door de hertog van Saksen, de toenmalige heerser over Friesland. Het werd als fort gebouwd en is door de eeuwen heen onder meer door de overheersende Spanjaarden en Duitsers als gevangenis en fort gebruikt. De huidige gebouwen zijn zo'n 130 jaar oud.