DEN HAAG - Het kabinet heeft oud-minister Gerrit Zalm van Financiën onlangs gevraagd of hij kandidaat zou willen zijn voor de hoogste post bij het Internationaal Monetair Fonds IMF. Zalm wilde niet. Dat bevestigen politieke bronnen in Den Haag.

Het IMF zoekt een nieuwe directeur als opvolger van Rodrigo de Rato, die in oktober opstapt. Volgens de traditie is de directeur van het IMF een Europeaan en wordt de hoogste post bij de Wereldbank vervuld door een Amerikaan.

Zalm heeft gezegd dat hij gevleid was, maar niet geïnteresseerd. Twee weken geleden werd bekend dat Zalm voor twee dagen in de week gaat werken voor de DSB-bank.

Vergaderen

De ministers van Financiën van de dertien eurolanden zijn maandag in Brussel bijeen en dinsdag vergaderen de 27 EU-ministers van Financiën. Maar een EU-kandidaat zal daar zeer waarschijnlijk nog niet uitrollen.

Protest

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft voor de IMF-post zwaar ingezet op de socialistische oud-minister van Financiën Dominique Strauss-Kahn. Maar er klinkt meer en meer protest tegen het voorstel van Sarkozy.

Met Strauss-Kahn zouden de Fransen te zwaar vertegenwoordigd zijn op belangrijke internationale posten. Zowel bij de Europese Centrale Bank, bij de Oost-Europabank en bij de Wereldhandelsorganisatie WTO zwaait een Fransman de scepter.

Bovendien heeft Frankrijk gedurende de helft van het 61-jarig bestaan van het IMF al de directeur geleverd. Concurrenten voor Strauss-Kahn komen in elk geval uit Italië en Polen.