ROTTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag tegen drie van de vier verdachten van de drievoudige cafémoord Inn & Out levenslange celstraffen geëist.

NUVIDEO##http://www1.nu.tv/home/video/show/2247

De mannen drongen eind 2005 zwaarbewapend de kroeg aan de Schiedamsesingel binnen, eisten geld en richtten op het verjaardagsfeest van de eigenaar een bloedbad aan. Het motief is nooit helemaal opgehelderd.

Barman

De barman werd die nacht samen met acht bezoekers in een ruimte voor de toiletten gedwongen, vastgebonden en gekneveld. Een toevallige passant overkwam hetzelfde, omdat hij mogelijk vanaf de straat iets gezien kon hebben.

Om te laten merken dat het de Rotterdammers menens is, haalden zij een van de slachtoffers uit de groep. Vanuit de keuken klonken daarop schoten. "Kijk, dit is de eerste", riepen zij. Even later werd iedereen beschoten, met een brandbare vloeistof besprenkeld en stichtten de verdachten brand.

Levend

De verdachten wilden dat niemand de kroeg levend zou verlaten. Om zeker te zijn dat iedereen dood was, volgde na een eerste salvo uit een machinepistool een tweede.

Als een wonder werd niet iedereen dodelijk geraakt. De anderen hielden zich voor dood om de horrornacht te overleven. Ze waren over elkaar heen gevallen. Het bloed van anderen vloeide over hun lichamen.

Schuldig

Sommigen voelen zich schuldig dat zij "de afslachting" hebben overleefd. Allen leven nog dagelijks in angst. Zij vrezen dat handlangers alsnog de klus zullen klaren. Verder steekt het alle overlevenden en nabestaanden dat de "beesten" ook maandag uiterlijk onbewogen voor de rechtbank zaten.

Volgens het OM zijn de verdachten "onberekenbare killers". Zij deinzen er niet voor terug volstrekt willekeurige slachtoffers van het leven te beroven, aldus de officier van justitie. De schuld schuiven ze elkaar in de schoenen.

Fernando P.

Allen zijn even schuldig, stelt het OM. Uit onderzoek blijkt dat alleen de 32-jarige Fernando P., de leider van de groep, niet zou hebben geschoten. Justitie maakt geen onderscheid. Bij de moordpartij zijn de tientallen schoten gelost uit waarschijnlijk hetzelfde automatische vuurwapen.

Advocaat S. Urcun stelt dat er in deze zaak geen sprake is van medeplegen. Zijn cliënt, de 31-jarige Zé Carlos B., heeft naar zijn zeggen niet geschoten en wist niet dat een van de anderen zou schieten. Hij sprak van een "draconische eis". De andere raadslieden wilden niet reageren.

Proces

Het proces tegen een vierde verdachte dient later dit jaar in Kaapverdië.