LONDEN - Vier mannen van Afrikaanse komaf zijn maandag door een jury in een rechtbank in Londen schuldig bevonden aan pogingen terroristische aanslagen te plegen in de Britse hoofdstad op 21 juli 2005. Dat hebben Britse media gemeld. De aanslagen mislukten door falende ontstekingsmechanismen.

De daders wilden twee weken na de bloedige aanslagen op het openbaar vervoer in Londen die 56 mensen het leven kostten, deze bloedbaden nog een keer overdoen. De jury buigt zich nog over de vraag of tweee andere beklaagden ook schuldig zijn.

Demonstreren

De verdachten hebben gezegd dat ze geen echte aanslagen wilden plegen, maar alleen wilden demonstreren tegen de oorlog in Irak. Ze hebben ook ontkend echte bommen bij zich te hebben gehad. Volgens de aanklagers in het proces zouden er juist vele doden zijn gevallen omdat er wel degelijk explosief materieel werd gebruikt in hun 'rugzakbommen'. De pogingen van twee mannen om ontploffingen te veroorzaken, werden destijds opgenomen door bewakingscamera's.

Londen werd kortgeleden ook weer opgeschrikt door berichten over mislukte aanslagen met twee bomauto's in het centrum van de stad. De vermoedelijke daders poogden vervolgens een aanslag te plegen op de luchthaven van Glasgow, maar ook die mislukte grotendeels.