ROTTERDAM - De tbs'er die eind vorig jaar ontsnapte en zich daarna in Hoogvliet schuldig maakte aan gewelddadige berovingen en een verkrachting, is hiervoor maandag door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar en tbs met dwangverpleging.

De 32-jarige Satyanand B. wist op 6 oktober 2006 's middags tijdens een uitje naar een winkelcentrum aan zijn begeleiders te ontkomen.

Tijdens zijn ontsnapping verkrachtte hij een 20-jarige vrouw. Daarvoor had hij al een automobiliste beroofd en had hij een student ernstig mishandeld om zijn pinpas te kunnen gebruiken. De politie kon de man 's avonds weer oppakken.

Mishandeling

Later mishandelde B. ook nog een medepatiënt in tbs-kliniek De Kijvelanden in Poortugaal, waar hij al vijf jaar verblijft. B. zit in de kliniek vast omdat hij zich al eens eerder had vergrepen aan een vrouw.

De rechter achtte het duidelijk genoeg dat B. verminderd toerekeningsvatbaar is. Daarom kreeg de tbs'er geen tien jaar cel, zoals het Openbaar Ministerie (OM) had geëist, maar acht jaar gevangenisstraf.

Herhaling

Verder achtte de rechtbank de kans op herhaling van de misdaden groot, vanwege de combinatie van een 'ernstige persoonlijkheidsstoornis' en 'een ernstige verslaving aan middelen'.