WASHINGTON - Amerikaanse waarnemers verdenken Iran ervan een groot netwerk van tunnels aan te leggen vlakbij het Iraanse nucleaire onderzoekscentrum van Natanz. De informatie over de wegen- en tunnelaanleg komt van satellietfoto's, zo meldde de Amerikaanse krant The Washington Post maandag.

Mogelijk wil Iran zijn nucleaire onderzoek beschermen tegen luchtaanvallen. In Natanz wordt uranium verrijkt. Op instigatie van grote mogendheden heeft de VN-Veiligheidsraad van Iran geëist dat het stopt met deze verrijking. Teheran weigert dat.

De 'nucleaire waakhond' van de Verenigde Naties, het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) heeft volgens een IAEA-woordvoerster de bouwwerkzaamheden 'ter sprake gebracht in gesprekken met Iraanse functionarissen en daar opheldering over ontvangen'. De IAEA-zegsvrouw gaf eind vorige week verder zelf geen opheldering.

Dreigende taal

De VS hebben vaak zeer dreigende taal uitgestoten wanneer het gaat om de Iraanse weigering gevolg te geven aan de oproep geen uranium te verrijken. De VS en een aantal andere westerse landen stellen dat Iran eigenlijk uit is op kernwapens. Teheran ontkent dat.

Het land zou kernenergie willen benutten om de nog beschikbare olievoorraad te exporteren terwijl de vraag naar energie in het land van bijna 70 miljoen inwoners sterk toeneemt.