EDE - Weersomstandigheden hebben er naar alle waarschijnlijkheid toe geleid dat zondagmorgen vroeg een hoofdwaterleiding in Ede knapte. Door de storing hebben ruim 70.000 huishoudens in Ede, Bennekom en Lunteren urenlang zonder water gezeten.

Volgens woordvoerder Dick Jonker van waterbedrijf Vitens ligt de geknapte hoofdwaterleiding twee meter onder een groenstrook met een sloot en hele hoge bomen, die dus ook diep wortelen.

De kans is groot dat de leiding bij de grote storm van 19 januari van dit jaar al beschadigd is geraakt door boomwortels. De overvloedige regenval van de laatste tijd heeft de grond door en door verzadigd, waardoor de druk op de buis steeds groter is geworden.

Onzichtbaar scheurtje

Zondagmorgen werd een onzichtbaar scheurtje volgens Jonker binnen 3 seconden een hele grote scheur met alle gevolgen van dien. De storingsdienst van Vitens merkte het incident iets na 02.00 uur op.

Vrijwel meteen melden ook al verzorgingshuizen uit de omgeving en ziekenhuis Gelderse Vallei zich bij Vitens. Die hebben de daarop volgende uren gebruik gemaakt van een noodwatervoorziening.

Brandweer

Vitens schakelde wegens de omvang van de storing ook gemeente, brandweer en politie in voor calamiteiten. Maar die hebben zich volgens Jonker nergens voorgedaan. Vanaf 10.00 uur zondag kregen de eerste aansluitingen weer water.

Rond 12.30 uur waren alle problemen voorbij. De geknapte hoofdwaterleiding wordt deze week gerepareerd, maar Vitens verwacht daardoor geen nieuwe storingen, aldus de woordvoerder.