NEW YORK - Naar Londens voorbeeld krijgt het centrum van de Amerikaanse metropool New York eind dit jaar ook camera's die het verkeer nauwkeurig in de gaten houden. Het wordt het Beneden Manhattan Veiligheidsinitiatief genoemd.

Dit soort bewaking is het eerste in zijn soort in de VS. De camera's kunnen onder meer registreren welke auto's in en uit zuidelijk Manhattan rijden, zo berichtte maandag The New York Times.

Volgens de plannen worden de honderd camera's van dit initiatief gekoppeld aan 3000 andere bewakingscamera's in het stadsdeel. Politiemensen en werknemers van particuliere bewakingsfirma's werken samen in een centrum waar ze de informatie analyseren. Het moet zo erg moeilijk worden onopvallend Manhattan binnen te dringen of te verlaten.

Ring van Staal

In Londen wordt het netwerk van camera's dat daar het verkeer van en naar het stadscentrum bespioneert 'de Ring van Staal' genoemd. Dit heeft volgens de Britse autoriteiten een belangrijke rol gespeeld bij het opsporen van terroristen die onlangs aanslagen in Londen pleegden of wilden plegen.