RIJSWIJK - Scholen moeten leerlingen verbieden te roken op schoolpleinen. Dat zegt de Besturenraad, een organisatie die 2250 onderwijsinstellingen en 800.000 leerlingen in het christelijk onderwijs vertegenwoordigt. Een woordvoerder van de raad bevestigde maandag een bericht hierover in het AD.

Volgens het onderwijsorgaan is het niet meer van deze tijd dat scholieren een sigaret kunnen opsteken op schoolpleinen. Ook vanuit pedagogisch oogpunt moeten scholen het roken op schoolpleinen kunnen verbieden.

Na de zomervakantie bespreekt de Besturenraad het rookverbod met schooldirecties. De maatregel zou moeten ingaan op 1 juli 2008. Op die datum komt er ook een rookverbod in de horeca.

Niet zinvol

De VO-raad, de organisatie van scholen in het voortgezet onderwijs, lijkt een oproep tot een algeheel rookverbod op schoolpleinen niet zinvol. "Zo maar een verbod opleggen haalt niet veel uit", zegt voorzitter Sjoerd Slagter.

"Iedere school moet zelf kunnen bepalen hoe het roken moet worden aangepakt. Dat moet dan wel in overleg met de ouders en de leerlingen zelf gebeuren." Volgens Slagter ziet wel iets in het aanpakken van roken, net zoals het ook met het eet- en drinkgedrag is gebeurd.

Volgens VOS/ABB, de organisatie van besturen voor het openbaar onderwijs, zijn scholen zelf goed in staat om een rookverbod op te leggen of niet. Ook hangt aan een verbod een praktisch bezwaar omdat het moeilijk te controleren is. De organisatie is overigens wel voorstander voor een rookverbod op schoolpleinen voor onderwijzers in het primair onderwijs.

Rookzones

Ook de Vereniging van vrijescholen vindt een verbod onverstandig. Leerlingen die willen roken doen dat toch wel. Bij een verbod gaan ze van het schoolplein af en dan is er helemaal geen toezicht meer, aldus een woordvoerder. Rookzones op het plein kunnen een goed alternatief zijn.

Volgens de vereniging is het niet verstandig om kinderen in de leeftijd van 12 tot 16 jaar een verbod op te leggen. "Je kan beter om de tafel gaan zitten en over het onderwerp praten".

Oud-minister van Volksgezondheid Els Borst heeft in 2000 al voorgesteld om roken op schoolpleinen te verbieden. Dat voorstel haalde het destijds niet in de Tweede Kamer. In Vlaanderen is het vanaf september 2008 verboden om te roken op schoolpleinen.