AMSTERDAM - Een alliantie met onder meer de Stichting Rokersbelangen heeft de afgelopen twee weken in Amsterdam vijftienduizend handtekeningen opgehaald tegen het rookverbod in de horeca. Bij de 'flitsactie' waren 190 Amsterdamse sigarenzaken betrokken.

De alliantie bestaat naast de stichting uit de Partij tegen Betutteling en Forces Nederland. De organisaties houden vanavond vanaf 19.30 uur een protestdemonstratie, in het Oosterdok in Amsterdam.

Een actieschap vaart binnen. De organisaties willen daarmee protesteren tegen het rookverbod voor de horeca dat volgend jaar juli van kracht wordt. De demonstratie is 'anti-Klinkfeest' genoemd, naar minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA).

Mening

De partijen zijn van mening dat niet naar hun mening is gevraagd. Brancheorganisatie Koninklijk Horeca Nederland zou in de onderhandelingen met de overheid de achterban hebben verwaarloosd.

"Horeca Nederland zit aan tafel met Klink zonder mandaat", concluderen de rokers. "Minister Klink zet zijn verstand op nul en zijn blik op oneindig en laat horecabedrijven en hun bezoekers letterlijk in de kou staan."

De overheid zou geen rekening houden met de consequenties van het rookverbod voor de sector. Ook zou die voorbijgaan aan de wensen van de consument en café-eigenaren.

De rokersalliantie voerde eerder actie in onder meer Nijmegen, Zwolle, Urk en Sneek. De handtekeningactie wordt voortgezet in het hele land, laten de organisaties weten.