AMSTERDAM - Artsen kiezen steeds vaker voor het toedienen van slaapmiddelen en morfine ompatiënten te helpen bij euthanasie. Op deze manier omzeilen zij de ingewikkeldeen tijdrovende euthanasieprocedure. Dit stelt oud-verpleeghuisarts AartHoogwerf in KRO-televisieprogramma Reporter dat donderdagavond wordt uitgezonden, zomeldt Trouw donderdag.

Hoogwerf krijgt in het programma bijval van onder anderen directeur RobJonquière van de Nederlandse Vereniging voor Vrijwillige Euthanasie (NVVE). Ookhij vermoedt dat zogeheten ´terminale sedatie’ meer wordt toegepast omdatartsen zich dan niet achteraf hoeven te verantwoorden.

Voor het plegen van euthanasie op een patiënt moet een arts aan allerlei regelsvoldoen. Zo moet een arts een wilsverklaring van de patiënt kunnen overleggen.Een tweede arts moet bij de euthanasie aanwezig zijn voor advies en een meldingachteraf aan de toetsingscommissie. Door hoge doseringen morfine of anderemiddelen kan de arts de dood bespoedigen en kan de rompslomp rond euthanasieworden vermeden.