BAGDAD - Het dodental van de aanslag zaterdag in het dorp Armili in het Koerdische deel van Irak loopt waarschijnlijk op tot zeker 150. Zondagochtend waren 130 lijken geborgen en er worden nog ongeveer twintig mensen vermist.

Ze liggen vermoedelijk dood onder het puin, meldde de burgemeester van de nabijgelegen stad Tuz Khormatu waar Armili bestuurlijk onder valt. Zaterdag was nog sprake van circa honderd doden.

Misdaad

De Iraakse premier Nuri al-Maliki heeft zondag zijn afschuw uitgesproken over de "gruwelijk misdaad", waarbij ook nog zo'n 250 mensen gewond raakten. Veel gewonden zijn er slecht aan toe.

Een chauffeur van een vrachtwagen vol explosieven blies zichzelf op bij een drukbezochte markt in Armili, 170 kilometer ten noorden van de Iraakse hoofdstad Bagdad. Ongeveer honderd huizen en winkel werden verwoest. Veel slachtoffers werden naar het ziekenhuis in Tuz Khormatu gebracht.

Nieuws

De Iraakse autoriteiten en het Amerikaanse leger zeggen dat soennitische terroristen van al-Qaeda achter de aanslag zitten. Sinds het begin van het Amerikaanse veiligheidsoffensief in Bagdad zijn vermoedelijk veel rebellen naar elders uitgeweken om aanslagen te plegen.

De Amerikaanse bevelhebber in Irak, generaal David Petraeus, houdt rekening met een reeks zware aanslagen in de komende week. Volgens hem zullen soennitische extremisten proberen "volop in het nieuws te komen".

Bagdad

Dat ook Bagdad nog altijd niet vrij is van aanslagen, ondanks de duizenden Amerikaanse en Iraakse militairen op straat, bleek zondagochtend weer. Op een drukke weg in de wijk al-Karrada in het centrum van de stad kwamen zeker zes burgers om door een autobom, meldde een hoge veiligheidsfunctionaris.

Even buiten Bagdad vonden zeker zeventien legerrekruten de dood door een aanslag op het militaire voertuig waarin zij zaten.