JERUZALEM - Israël laat op korte termijn 250 gevangen aanhangers van de Palestijnse Fatah-beweging vrij. Het kabinet heeft zondag ingestemd met het gebaar van goede wil dat de Israëlische premier Ehud Olmert wil maken naar de Palestijnse president Mahmoud Abbas, de leider van Fatah.

NUVIDEO##http://www1.nu.tv/home/video/show/2170 Zijn positie is verzwakt sinds Hamas de macht heeft overgenomen op de Gazastrook.

Binnen enkele dagen wordt een lijst opgesteld met namen van Fatah-leden die in aanmerking komen voor vrijlating. De gevangenen mogen "geen bloed aan hun handen" hebben en moeten schriftelijk beloven zich verder van geweld te onthouden.

Belastinggeld

Olmert deed zijn belofte om Fatah-leden vrij te laten onlangs in Egypte, waar hij deelnam aan een topontmoeting over de situatie in de Palestijnse gebieden en steunverlening aan Abbas in de strijd tegen de radicaalislamitische Hamas.

Vorige week begon Israël met het overmaken van tientallen miljoenen dollars aan achtergehouden Palestijns belastinggeld aan de Palestijnse Autoriteit op de Westelijke Jordaanoever.