HAARLEM - Maandag buigt de rechtbank in Haarlem zich kortstondig over de strafzaak tegen Willem Holleeder. Het gaat om een zogeheten pro forma-zitting, waarin onder meer het voortduren van de voorlopige hechtenis aan de orde zal komen.

Holleeder zal niet ter zitting verschijnen. Inhoudelijk zal de rechtbank pas in september weer met de afpersingszaak verdergaan.

Kolbak

In de zogeheten Kolbak-zaak, zoals het onderzoek tegen Holleeder en zijn negen medeverdachten is gedoopt, bevindt Holleeder zich als enige nog in voorarrest. Hij verblijft al geruime tijd in het penitentiair ziekenhuis in Scheveningen, nadat hij een hartoperatie onderging.

Kort na de start van het proces in mei verslechterde de gezondheidstoestand van Holleeder plotseling drastisch. Vanuit de extrabeveiligde rechtszaal in Amsterdam-Osdorp werd hij afgevoerd naar het universitair ziekenhuis in Leiden, alwaar hij werd geopereerd.

Vertraging

De behandeling van de zaken tegen de medeverdachten liep door Holleeders ziekte eveneens vertraging op. In mei zaten vier van hen nog vast. De rechtbank heeft hun voorarrest op verzoek van hun advocaten opgeschort, onder bepaalde voorwaarden.

Een van de vier, Maruf 'Paja' M., bleef toch achter slot en grendel, omdat hij tevens wordt verdacht van een poging tot liquidatie van Cor van Hout, gewezen vriend van Holleeder en, net als Holleeder, in 1983 ontvoerder van biergmagnaat Heineken. Van Hout werd later alsnog doodgeschoten.

Endstra

Justitie is intussen hard bezig om een aantal liquidaties op te lossen, onder meer die van Willem Endstra en Thomas van der Bijl. Endstra geldt als het belangrijkste afpersingsslachtoffer van Holleeder.

Van der Bijl was een van de anonieme getuigen in de huidige strafzaak. Kort voordat hij in die hoedanigheid door de rechter-commissaris zou worden gehoord, werd hij in zijn café in Amsterdam-West doodgeschoten.

Dino S.

Justitie heeft een internationaal opsporingsbevel uitgevaardigd voor Dino S., die ervan wordt verdacht dat hij voor een aantal liquidaties, waaronder die van Van der Bijl, opdracht heeft gegeven.

Dino S. verloor vorige week een kort geding tegen dagblad De Telegraaf, dat hem had omschreven als "baas van Holleeder". S. wilde die kwalificatie gerectificeerd zien, maar de rechter wees die eis af.