EDE - Het lek in de waterleiding in Ede is gevonden. Dat meldde waterleidingbedrijf Vitens zondagochtend. De meeste huishoudens in Ede en Bennekom krijgen inmiddels weer water uit de kraan.

Het lek bevond zich in de wijk Veldhuizen in Ede. Omdat het leidingwater via een sloot wegliep, was er aan de oppervlakte nauwelijks iets van het lek te zien, aldus een woordvoerder van Vitens. Een helikopter hielp met het speuren naar het lek, dat zondagochtend rond zes uur door onbekende oorzaak ontstond.

De gesprongen hoofdwaterleiding is afgesloten. De tienduizenden getroffen huishoudens in Ede en Bennekom kregen in de loop van de ochtend weer water via een andere waterleiding.

Bruin water

Het storingsnummers van Vitens kreeg enkele honderden telefoontjes te verwerken. Het bedrijf adviseert gebruikers om de kranen even door te laten lopen om al het bruine water weg te spoelen. Ook is de druk wellicht wat lager, aldus een woordvoerder.

Ook het ziekenhuis van Ede werd getroffen door de breuk. Het ziekenhuis kon echter normaal functioneren dankzij een noodvoorraad water voor twaalf uur.

Vitens begint maandag met het herstel van de gesprongen leiding.