NEW YORK - Op de plek waar tot de aanslagen van 11 september de torens van het World Trade Center stonden, komt een complex van het architectenbureau van Daniel Libeskind uit Berlijn. Dat hebben autoriteiten van de staat en de stad woensdagavond besloten, zo meldde The New York Times donderdag op zijn website.

In het ontwerp van Libeskind staat de plek waar na de aanslagen wekenlang brand woedde centraal als een open plek. De nieuwe, futuristische gebouwen komen daaromheen te staan. Eén daarvan is een wolkenkrabber van 530 meter hoog, met doorzichtige wanden en groenvoorzieningen.


Foto van de maquette van het ontwerp

De architect maakte eerder naam met zijn ontwerp van het Joods Museum in Berlijn. In Nederland bouwde hij onder andere een flat in Amsterdam op het Java-eiland.

Maanden van discussie

Na maanden van discussies over de toekomst van de plek die 'ground zero' is gaan heten, waren er de afgelopen drie weken twee finalisten over. De concurrent van Libeskind was het Amerikaanse architectenconsortium Think. De autoriteiten kozen uiteindelijk voor Gardens of the World, zoals Libeskind het ontwerp heeft genoemd.

Vooral de respectvolle benadering van de rampplek in combinatie met een levendig straatbeeld in de commerciële gedeelten van het complex spraken aan. Het Duitse plan had ook de voorkeur van inwoners van de stad die bij de keuze waren betrokken.