WASHINGTON - De val van Saddam Hussein in Irak zou bijdragen tot hervorming en democratisering in het hele Midden-Oosten. Dat heeft de Amerikaanse president George Bush woensdagavond (plaatselijke tijd) gezegd in een toespraak tot het American Enterprise Institute in Washington.

"Van Marokko tot Bahrein en verder nemen landen belangrijke stappen naar politieke hervorming. Een nieuw regime in Irak zou dienen als spectaculair en inspirerend voorbeeld van vrijheid voor andere landen in de regio", zei Bush.

Vrees

Volgens regeringsmedewerkers wil de president met zijn toespraak Arabische landen geruststellen, die vrezen dat een oorlog tegen Irak juist voor meer instabiliteit zal zorgen in het toch al onrustige Midden-Oosten. Die landen hebben de regering-Bush steeds verweten te weinig te doen om het conflict tussen Israël en de Palestijnen op te lossen.

Volgens Bush komt met een ander, democratischer regime in Irak de oplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict dichterbij. Hij verwacht dat het anti-Israëlische terrorisme zal uitsterven zonder Saddam, mede omdat die het naar zijn mening financieel ondersteunt.

'Routebeschrijving'

Bush zei vast te houden aan de 'routebeschrijving' die het zogenoemde kwartet (VS, Rusland, Europese Unie en Verenigde Naties) heeft bedacht voor de weg naar een eind aan het geweld, politieke hervormingen bij de Palestijnen en de oprichting van een onafhankelijke Palestijnse staat.

De Amerikaanse president vergeleek in zijn toespraak de inzet van de VS voor een democratisch Irak met de inspanningen voor de wederopbouw van Japan en Duitsland na de Tweede Wereldoorlog. "Nadat de vijand was verslagen, lieten we geen bezettingsleger achter, maar grondwetten en parlementen", zei hij.

"In maatschappijen waaruit ooit fascisme en militarisme waren voortgekomen, vond de vrijheid een permanent thuis", aldus Bush. Critici vrezen dat Washington niet genoeg zal doen om Irak na een eventuele oorlog te helpen. Bush is er meer dan eens van beschuldigd Afghanistan in de steek te hebben gelaten nadat het Taliban-regime was verjaagd.