BAGDAD - Het dodental als gevolg van een aanslag zaterdag bij de plaats Tuz Khurmatu in het Koerdische deel van Irak, is opgelopen tot zeker honderd. Ruim 250 mensen zijn gewond geraakt door de ontploffing van een met explosieven gevulde vrachtwagen.

Dat heeft het hoofd van de gezondheidsautoriteiten in de Noord-Iraakse provincie Salaheddin aan het Spaanse persbureau EFE laten weten.

De aanslag vond plaats op een drukke markt in een dorp dat onder het bestuur van Tuz Khurmatu valt. Verscheidene gebouwen stortten in door de kracht van de explosies.

Puin

Onder het puin zijn veel slachtoffers vandaan gehaald, meldde de politie. Het plaatsje wordt voornamelijke door Turkmenen bewoond. De ravage is enorm.

"Ik rende naar de markt en zag uitgebrande auto's en overal dode en gewonde mensen. Ik schreeuwde totdat ik mijn vrouw had gevonden."

Gewond

"Ze was gewond aan haar hoofd en een van haar handen", liet een ooggetuige per telefoon weten vanuit het getroffen plaatsje.

Elders in Irak vonden ook aanslagen plaats. In Bagdad kwamen zaterdag minstens zes mensen om door een autobom. Door de zelfmoordactie raakten zeker 24 mensen gewond.

Vrijdagavond vonden niet ver van de grens met Iran 22 mensen de dood toen een zelfmoordcommado zich met zijn auto in een groep sjiitsche Koerden boorde en een bom liet afgaan.

De Amerikanen verloren de afgelopen dagen zeker acht militairen in Irak. De meesten kwamen om bij aanslagen met bermbommen.