ISLAMABAD - Het net rond de radicale Rode Moskee in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad sluit zich stilaan. Zaterdag braken opnieuw hevige vuurgevechten uit tussen Pakistaanse veiligheidstroepen en radicale moslimstudenten die zich verschanst hebben in het gebedshuis.

NUVIDEO##http://www1.nu.tv/home/video/show/2149

Onderhandelingen liepen spaak door de gewelddadigheden. President Pervez Musharraf heeft de bezetters een ultimatum gesteld.

In zijn eerste woorden in de openbaarheid over de strijd om de moskee liet de president er weinig onduidelijkheid over bestaan wat er gebeurt als de bezetters niet opgeven. "Als ze zich niet overgeven, zeg ik nu, dan zullen ze worden gedood", aldus Musharraf.

Een delegatie van islamitische politici trachtte tevergeefs gesprekken aan te knopen met de leider van de moskee, Abdul Rashid Ghazi. Ze wilden proberen de kinderen en vrouwen die vastzitten in de moskee vrij te krijgen.

Schild

De vrees is dat de radicale moslims ze als menselijk schild gebruiken. De delegatie werd evenwel tegengehouden door veiligheidstroepen.

Volgens een veiligheidsfunctionaris bij de moskee zijn de nieuwe gevechten uitgelokt door de bezetters. Een student in de moskee zei via de telefoon dat de militairen met machinegeweren schieten en granaten richting het gebedshuis gooien.

Dood

Volgens officiële cijfers hebben meer dan twintig mensen de dood gevonden sinds de gevechten dinsdag begonnen.

De militante bezetters van de moskee, onder wie Ghazi, zeggen dat het dodental veel hoger ligt. "Circa zeventig studenten hebben de dood gevonden sinds de regeringssoldaten de operatie vijf dagen geleden begonnen", aldus de leider.

Vrouwen

Onder de doden zijn volgens hem dertig vrouwen. "We hebben ze begraven omdat we niet willen dat er sectie op ze wordt verricht, omdat dat onislamitisch is."

De belegering lijkt voorlopig nog niet afgelopen te zijn. De autoriteiten hebben water en elektriciteit voor de moskee afgesneden en voedsel wordt naar verluidt schaars, aldus de BBC.

Rantsoen

Ghazi sprak die berichten zaterdag tegen. "We hebben genoeg rantsoenen, wapens en munitie om nog 25 of dertig dagen te vechten en we zullen dat doen als God het wil. Ik sterf liever dan me over te geven aan en gearresteerd te worden door de regering."

In het complex zitten volgen de leider nog zeker 1800 mensen verschanst. Meer dan duizend anderen verlieten eerder in de week het complex.

Regeringsmilitairen

Honderden regeringsmilitairen belegeren het gebedshuis. Zaterdag bestormden ze een madrassa, een opleidingsinstituut voor geestelijken die onder leiding staat van militante moslims van de nabijgelegen Rode Moskee.

Bij de inval in het seminarie zijn ongeveer vijftig koranstudenten gearresteerd, is uit officiële bronnen vernomen. Er zou geen weerstand zijn geboden.