WILLEMSTAD - De Eilandsraad van Curaçao is in de nacht van vrijdag op zaterdag akkoord gegaan met de Slotverklaring. Daarin zijn in grote lijnen de afspraken geregeld die Nederland met de eilanden van de Nederlandse Antillen heeft gemaakt op 2 november 2006 over de ontmanteling van de eilandengroep.

Nederland neemt een groot deel van de schulden van de eilanden over. Daar tegenover staat meer invloed van Nederland op financieel en juridisch terrein.

De behandeling van de Slotverklaring duurde vrijdag meer dan zeventien uur en werd onderbroken door een bommelding, waardoor de vergadering moest worden verplaatst.

Tegen

Eind november 2006 stemde de toenmalige Eilandsraad van Curaçao vanwege de toenemende invloed van Nederland tegen de Slotverklaring. Curaçao heeft sinds 30 juni een nieuwe Eilandsraad, die wel instemde.

De vergadering werd door een groot deel van de samenleving met veel interesse gevolgd op radio en televisie. Een kleine groep demonstranten protesteerde vrijdag tegen de verklaring.

Herkolonisatie

Tegenstanders zien in het document een herkolonisatie van Nederland. Voorstanders wijzen op de grote schuldenlast van Curaçao en zien in het aannemen van de Slotverklaring een sleutel voor de verdere ontwikkeling van het eiland.

Curaçao is het laatste Antilliaanse eiland dat voor de Slotverklaring heeft gestemd. Hiermee komt de ontmanteling van de Antillen een stap dichterbij.

Nederland voerde de afgelopen maanden al overleg met de andere eilanden over de nieuwe staatkundige relatie, die op 15 december 2008 moet ingaan. Curaçao en Sint Maarten krijgen een autonome status. Bonaire, Sint Eustatius en Saba worden een bijzondere gemeente van Nederland.